Általános tudnivalók

Hol nyelvvizsgázzak angolból?

Jelenleg 19 akkreditált nyelvvizsga-központ közül választhatsz, ha angol nyelvből szeretnél vizsgázni. Ezen vizsgák egy része egynyelvű, más részük kétnyelvű, és a legtöbb helyen több szinten is számot adhatsz a tudásodról.

B2 (középfokú) nyelvvizsgák összehasonlítása

Megnézem!

Akármelyik nyelvvizsga mellett döntesz, végeredményben ugyanazt a nyelvet fogják rajtad számonkérni, ezért az az első és legfontosabb, hogy minél magasabb szintű és minél biztosabb tudással fuss neki ennek a megmérettetésnek. Ne bízd a véletlenre a dolgot! Még a vizsgadíj befizetése előtt mérd fel a tudásodat! Ezt megteheted a legtöbb vizsgaközpont honlapjáról letölthető mintafeladatok kitöltésével, amelyek jó közelítéssel meg fogják mutatni, mennyire reális elképzelés a részedről azt a konkrét vizsgát sikeresen letenni.

Sokak szerint a fiatalabb magyar nyelvvizsga-központok (mint TELC, Euro, Pannon, stb.) vizsgái könnyebbek, mint a régebbi központok által kínáltak (pl. Rigó utca, BME) vagy a külföldi vizsgák (mint pl. a Cambridge).

Mi a különbség az egynyelvű és kétnyelvű nyelvvizsgák között?

Azok a vizsgák, amelyeken van írásban vagy szóban úgynevezett közvetítési (azaz fordítási) feladat, azok kétnyelvűek, míg amelyeken ilyen feladat nincs, azok az egynyelvű nyelvvizsgák. Ma már az elfogadottság tekintetében gyakorlatilag nincs különbség az egy- illetve kétnyelvű vizsgák között hazánkban (ha azok államilag elismertek).

Az egynyelvű vizsga könnyebb lehet számodra, ha nem szeretsz fordítani (a kétnyelvű vizsgákon ugyanis szokott ilyen feladat lenni), cserébe a szövegértési feladatokban angol kérdésekre angolul kell válaszolni, míg pl. a rettegett Rigó utcai nyelvvizsgán az angol szöveggel kapcsolatosan magyarul kell válaszolni magyarul feltett kérdésekre.

Melyik nyelvvizsgát fogadják el külföldön?

Sajnos nem létezik univerzális, a világ minden részén elfogadott ("nemzetközi") nyelvvizsga, ezért érdemes olyan nyelvvizsgát letenni, ami megfelel a jelenlegi és várható igényeidnek. Ha angol nyelvterületen szeretnél felsőoktatásban tanulni, akkor az IELTS vagy a TOEFL vizsgát célszerű letenned, ám ha "általános" célra kell olyan, amit nagyobb eséllyel vesznek komolyan külföldön, akkor mi valamelyik Cambridge vizsgát javasolnánk elsősorban.

Milyen szintű vizsgát tegyek?

Ez attól függ, milyen célból szeretnél nyelvvizsgát szerezni. Ha a diplomádhoz vagy állásodhoz kell, akkor ott konkrétan megmondják, milyen szintet várnak el (jellemzően középfokot vagy felsőfokot, azaz B2 vagy C1 szintet). Ha belső indíttatásból szeretnél nyelvvizsgát, akkor akár alapfokkal (B1) is próbálkozhatsz, de készülj fel lelkiekben, hogy ezt a szintet - annak ellenére, hogy milyen sokat kell dolgozni érte - ma már sajnos senki nem veszi komolyan.

Hogyan készüljek fel a nyelvvizsgára?

Több vizsgaközpont honlapján ingyenes online felkészítő tanfolyam - vagy legalább némi felkészítő anyag - megtalálható, amelyek segítenek arra a konkrét vizsgatípusra felkészülni. Annak ellenére, hogy a nyelv azonos, a különféle vizsgák eltérő felépítésűek, ezért a kiválasztott vizsgatípusra történő célzatos felkészülés jelentős előnyt jelent az éles vizsgán - konkrétan ezen múlhat, hogy átléped-e a 60%-os küszöböt. (És azt se felejtsük el, hogy minden részfeladatban el kell érni minimum 40%-ot az összpontszámtól függetlenül, különben bukásnak számít!)

Mennyibe kerül egy nyelvvizsga?

Attól függően, hogy hol vizsgázol és hogy milyen típusú vizsgát teszel (külön szóbeli vagy írásbelit illetve a kettő egyszerre, amit "komplex" vizsgának neveznek), tízezer forint körüli összegtől 50 ezer forint felettig terjed egy-egy vizsga díja. Láthatóan nem olcsó mulatság nyelvvizsgázni, ezért is javasolt komolyan venni a felkészülést, illetve csak akkor jelentkezni a vizsgára, ha már reális esély van a sikeres teljesítésére.

• • •

Gyakori kérdések

Ha magas pontszámot értem el a szintfelmérő tesztben, akkor biztosan átmennék a kiértékelésben jelzett szintű nyelvvizsgán?

Sajnos ez nem ennyire egyszerű. Először is azért, mert a nyelvvizsgán nem csak nyelvtanban kell erősnek lenni, másodsorban pedigh azért, mert sokféle (általában több mint féltucatnyi) különböző feladatban kell helytállni a vizsgán, összesen 60%-os, de részfeladatonként is legalább 40%-os eredménnyel. Ez az egy teszt pedig nyilván nem tudja azt mérni, hogy mennyire jól tudsz levelet írni, vagy hogy mennyire jó a szövegértésed. Ugyanakkor, ha magas pontszámot értél el, akkor jó eséllyel rendelkezel azzal a nyelvtani tudással, ami egy középfokú nyelvvizsgán elvárható.

Ha alacsony pontszámot értem el a szintfelmérő tesztben, akkor biztosan megbuknék a kiértékelésben jelzett szintű nyelvvizsgán?

Nem. Hasonlóan a magas pontszámhoz, ez a teszt önmagában nem garancia arra, hogy átmennél-e egy nyelvvizsgán. Egy alacsony pontszám azonban intő jel lehet, hogy a nyelvtani tudásod nem kielégítő egy középfokú nyelvvizsga tekintetében.

Hogyan segít nekem ez a honlap felkészülni a nyelvvizsgára?

A szintfelmérésen és a magyarországi nyelvvizsgázási lehetőségeket részletező ismertetőnkön kívül ingyenes - főként nyelvtani témájú - tananyagokkal, valamint fizetős online gyakorlatokkal segítünk neked felkészülni a nyelvvizsgára. Mindezeken felül pedig (külön díjazás fejében) Skype-oktatás formájában élő tanári segítséget is igénybe tudsz venni.

Elég az ingyenes anyagokat átvennem ahhoz, hogy sikeresen felkészüljek a nyelvvizsgára?

Az ingyenes anyagaink javarészt elméleti anyagok, amelyek elsajátítása nagy mértékben hozzásegíthet téged a sikeres nyelvvizsgához, mi azonban abban hiszünk, hogy az elsajátításhoz a gyakorláson keresztül vezet az út, ezért kínálunk - pénzért, de a piac legalacsonyabb árain - interaktív gyakorlatokat, amelyek kiegészítik az ingyenes elméleti anyagainkat.

Mi a garancia arra, hogy sikeres lesz a nyelvvizsgám?

Senki és semmi nem garantálhatja számodra a sikeres nyelvvizsgát, ez ugyanis számos tényező függvénye, amelyek közül a tudásod csak egy. Ha azonban megfelelően magas szintű tudással, felkészülten vágsz bele, akkor már nem sok meglepetés érhet a vizsgán.

Milyen teszteredménytől gondolhatom azt, hogy már jó eséllyel átmennék egy nyelvvizsgán?

Ha 80 pontnál többet érsz el a tesztünkben, akkor nagy valószínűséggel a középfokú nyelvtan nagy részével tisztában vagy. Ez azonban még messze nem garancia a sikeres nyelvvizsgára. (Lásd feljebb!)

Hogyan tudok az angolozz.hu segítségével az írásos (fogalmazás ill. levélírás) feladatokra felkészülni?

Ebben a pillanatban nem kínálunk ilyen anyagokat, de már dolgozunk azon, hogy ebben sem kelljen hiányt szenvedned, ha a mi segítségünkkel szeretnél felkészülni a nyelvvizsgára.

Hogyan tudok az angolozz.hu segítségével a szóbeli feladatokra (hallott szöveg értése és beszélgetés) felkészülni?

Online anyagaink szerves részét képezik párbeszédes olvasmányok, amelyek hanganyagot is tartalmaznak. Ezek segítségével a hallott szövegértésedet és a beszédkészségedet is egyaránt fejleszted. Természetesen a beszédet a leghatékonyabban élő szóban, beszélve lehet begyakorolni, de olvasás útján is eredményesen fejlődhet - passzívan - a beszédkészséged.

Melyik nyelvvizsgát válasszam?

A 19 lehetséges magyarországi vizsgaközpont közül, ahol angol nyelvű vizsgát tehetsz, elméletileg semmilyen különbség nincs az általuk kiállított papír elfogadottsága tekintetében, továbbá - miután akkreditáltak - a számonkért szint is körülbelül azonos. Ugyanakkor a vizsgák felépítése és a feladattípusok tekintetében komoly eltérések is lehetnék, ezért célszerű alaposan utánanézni ezeknek, illetve lehetőség szerint próbavizsgát is tenni (a legtöbb helyen ingyenesen letölthetők a próba vizsgasorok), mielőtt az ember választ.

Melyik nyelvvizsgát fogadják el külföldön is?

A világ minden táján egységesen elfogadott nyelvvizsga nem létezik, ezért ha külföldön is elismert vizsgát szeretnél tenni, először nézz utána, hogy ott, ahol be szeretnéd mutatni, mit fogadnak el. (A legtöbb angol nyelvű országban elfogadják pl. a Cambridge, az IELTS ill. a TOEFL vizsgát.)