A KER szintjei (nyelvvizsga betűjelek)

Írta: Molnár Bertalan • 2014. október 27.


« Vissza a cikkekhezFeltétlenül olvasd el ezt a cikket, ha nem vagy (teljesen) tisztában azzal, hogy a magyar nyelvvizsga szintek hogyan viszonyulnak a hatszintű Közös Európai Referenciakerethez!

Mi az a KER?

A Wikipédia szerint: A Közös Európai Referenciakeret - röviden KER - az Európa Tanács által 1989 és 1996 között kidolgozott útmutató a nyelvtudás szintjének Európa-szerte egységes meghatározására.

Mire jó ez?

A KER-nek köszönhetően sikerült Európában jó közelítéssel egységesíteni a nyelvtudás-szinteket, így egy adott tudásszint megléte esetén hasonló elvárásokat támaszthatnak az idegennyelvi beszélővel szemben Európa különböző országaiban.

A KER szintek

A KER három nagyobb csoportot, és azon belül hat tudásszintet különböztet meg.

A három csoport:

» A: Alapszintű nyelvhasználó (Basic User)
» B: Önálló nyelvhasználó (Independent User)
» C: Mesterfokú nyelvhasználó (Proficient User)

A hat szint pedig:

betűjel
KER elnevezés
régi elnevezés
A1
Minimumszint
-
A2
Alapszint
-
B1
Küszöbszint
Alapfok
B2
Középszint
Középfok
C1
Haladó
Felsőfok
C2
Mesterfok
-


Mit takarnak tudásban a különböző szintek?

B1: Elboldogul a legtöbb olyan nyelvi helyzetben, amely utazás során adódik. Felkészülés nélkül részt tud venni az ismert, az érdeklődési körének megfelelő, vagy a mindennapi témákról (pl. család, szabadidő, tanulás, munka, utazás, aktuális események) folyó társalgásban. Egyszerű kifejezésekkel tud beszélni élményekről, eseményekről, álmairól, reményeiről és céljairól. Röviden is meg tudja magyarázni, indokolni véleményét és terveit.

B2: Az anyanyelvi beszélővel természetes, könnyed és közvetlen kapcsolatteremtésre képes. Aktívan részt tud venni az ismert témákról folyó társalgásban, úgy, hogy közben érvelve kifejti a véleményét. Világosan és kellő részletességgel fejezi ki magát számos, az érdeklődési körébe tartozó témában. Ki tudja fejteni a véleményét valamely aktuális témáról úgy, hogy részletezi a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.

C1: Folyamatosan és gördülékenyen fejezi ki magát, ritkán keresi a szavakat és kifejezéseket. A nyelvet könnyeden és hatékonyan használja a különböző társadalmi és szakmai kapcsolatokban. Gondolatait, véleményét pontosan ki tudja fejteni; hozzászólásait a beszélőtársakéhoz tudja kapcsolni. Világosan és részletesen tud leírni bonyolult dolgokat úgy, hogy más kapcsolódó témaköröket is bevon, egyes elemeket részletez, és mondanivalóját megfelelően fejezi be.

forrás: Wikipédia, CEFR

Milyen szinteken lehet vizsgázni Magyarországon?

Jelenleg A2, B1, B2, C1 és C2 szinten lehet Magyarországon akkreditált nyelvvizsgát letenni.