Ugye te sem szereted, ha becsapnak?

Szomorú, de oda jutottunk, hogy egy külön aloldalt kell szentelnünk annak, hogy elmagyarázzuk, mit értünk az olyan fogalmak alatt mint "ingyenes" vagy "korlátlan", miután - a jelek szerint - ezek nem mindenki számára egyertelműek a mai világban.
Sajnos elég elterjedt jelenség ma már az interneten, hogy a marketing jegyében kisebb-nagyobb csúsztatásokkal (hazugságokkal) próbálnak a hirdetők vevőket toborozni maguknak. Az egyik legkedveltebb ilyen lódítás az ingyenesség, pontosabban annak a látszata.
Jobb esetben "csak" az e-mail címedet kérik el valamiféle ingyenes tananyagért cserébe (amivel egyúttal felhatalmazod a hirdetőt, hogy onnan kezdve állandóan marketing célú leveleket küldözgessen neked, amiben vásárlásra akarnak rábírni), ám rosszabb esetben egy MLM rendszerben találod magad, ahol az ingyenesség úgy értendő, hogy egyrészt van egy kötelező kezdő befizetés, másrészt pedig újabb embereket kell beszervezned, akik után a jutalékból talán összejön annyi virtuális bevételed, amely így ingyenessé teszi számodra az oldal elérését. (Az ilyen oldalakon nem szoktak ingyenes betekintési lehetőséget adni, amíg nem fizettél, tehát nem lehetsz biztos abban, hogy egy számodra tetszetős illetve hasznos dologra fogsz előfizetni.)
Tehát a fent részletezett két tipikus eset egyike sem ingyenes valójában; az egyiknél az elérhetőségednek a megadásával és a marketing anyagok fogadasára adott engedéllyel fizetsz, míg a másiknál lehetőséget kapsz arra, hogy gyakorlatilag ledolgozd az ingyenes anyagok árát.
Nem szeretnénk az ilyen leleményeket véleményezni (bár el kell ismernünk, hogy kétségtelenül hatékonyan működnek, jól kihasználva az emberi hiszékenységet), ám állást foglalni velük kapcsolatban tudunk és kívánunk is: mi nem támogatjuk a nem tisztességes úton történő üzlet- illetve haszonszerzést, mert az egyenességben, az őszinteségben hiszünk.
Ennek fényében nálunk az ingyenesség szó szerint értendő: az ingyenesnek jelölt tartalmaink mindenféle ellenszolgáltatás illetve kötelezettségvállalás nélkül, azonnal hozzáférhetők. Még e-mail címet sem kell megadni az elérésükhöz.
Hasonló a helyzet a korlátlanság fogalmával: a korlátlannak jelölt szolgáltatásaink valóban úgy értendők, hogy nem szabunk korlátot nekik. Aki például "korlátlan mértékű" tanári segítségre fizet elő nálunk, az valóban annyiszor kérhet online nyelvi segítséget a szolgáltatás előfizetett időtartamán belül, ahányszor csak akar.
Nem titok ugyanakkor, hogy üzleti vállalkozásként mi is szeretnénk pénzt keresni a fizetős tartalmainkkal, ám mi
• minden esetben egyértelműen jelöljük, ha adott termékeink vagy szolgáltatásaink nem ingyenesek, illetve
• az ilyen fizetős tartalmaink minden esetben ingyenesen, kötelezettségektől mentesen kipróbálhatók még a vásárlás előtt.