Használati útmutató

Tartalomjegyzék

Belépés az oldalra
A kezdőlap
A "LECKÉK" oldal
A "STATISZTIKA" oldal
A "BEÁLLÍTÁSOK" oldal
Gyakorlati leckék
Szókincsfejlesztő leckék
Párbeszédes leckék
Szókincsfejlesztő modul
Szópárosító játék
Megjelölt kérdések listája
Kredites és demó felhasználók
Jelvények


Belépés az oldalra

A Privát online tanfolyam rendszerébe a https://privat.angolozz.hu/users/login oldalon lehet belépni.
A belépéshez a felhasználói név (e-mail cím) és jelszó begépelését követően a kék "Bejelentkezés" gombot kell megnyomni.
A regisztrációt követően az első belépés előtt a rendszer által küldött levélben található linkre kattintva be kell állítani a kívánt jelszót, és utána lehet erről az oldalról belépni a rendszerbe.
Az oldalra nem regisztrált felhasználók csak demó felhasználóként tudnak belépni. Ehhez a kék "Kipróbálás" gombot kell megnyomniuk. Demó módban a rendszer minden funkciója működik, de a leckéknek csak egy kis része érhető el, és kilépéskor a rendszer nem tárolja el az online tevékenységet.

A kezdőlap

A sikeres belépést követően megjelenik a kezdőlap. Ennek a fejlécében találhatók a főbb menüpontok.
Az angolozz.hu logóra kattintva bármely aloldalról ide a kezdőlapra ugrik vissza. Mobil nézetben (telefonról vagy táblagépről nézve az oldalt) a menüpontok szövege nem látható, csak az ikonok.

Fentről lefelé haladva az első egység a HÍREK, ÚJDONSÁGOK doboz. Ebben olvashatók az aktualitások illetve közlemények.
Ha kredites felhasználó vagy...
...akkor a még rendelkezésedre állok kreditek számát is látni fogod a dobozban.
Ez alatt látható a SZÓKINCS GYAKORLÁS doboz.
Ebben a dobozban két gombot látsz. A felső gombbal egy szókincsfejlesztő gyakorlást tudsz elindítani (az összes aktuálisan rendelkezésedre álló szócikkből válogatva, véletlenszerű típusú és nyelvi irányú 10 kérdéses tesztsorral), míg az alsóval egy szópárosító játékot. A játék indító gomb csak akkor nyomható meg, ha aznap már elvégeztél legalább egy szókincsfejlesztő gyakorlást.

Az oldal alján a NAPLÓ dobozt találod.
Ebben minden tesztkitöltésedről találsz bejegyzést pontos időponttal és gyakorlati leckék esetén eredménnyel együtt. A szókincsfejlesztő gyakorlások esetén egy pipát vagy egy csillagot láthatsz itt; akkor jár pipa, ha a gyakorlást 100%-ig vitted (ahogyan kell), csillagot pedig akkor kapsz, ha első körben elérted a 100%-ot. A naplóban a leckék linkként jelennek meg, tehát ha rájuk kattintasz, akkor ugyanúgy megnyílnak, mintha a LECKÉK oldalon kattintottál volna rájuk a leckék listájában.

A "LECKÉK" oldal

Ezen az oldalon tekintheted meg a rendelkezésedre álló leckéket.
Ha kredites felhasználó vagy...
...akkor az összes megvásárolható leckét látod a listában, de csak megvásárlás után tudod kitölteni őket, ám mindegyik leckébe be tudsz ingyenesen tekinteni a megvásárlás előtt. Ugyanitt a doboz fejlécében a kreditjeid aktuális egyenlegét is láthatod.
Ha demó felhasználó vagy...
...akkor a bemutató leckéket találod meg ezen az oldalon, minden típusból több darabot. Ezeket a leckéket korlátlanul tudod használni az oldalon a rendszer teljes funkcionalitása mellett, ám kilépéskor az adataidat nem fogja megjegyezni az oldal.
A leckék az alábbi három kategóriára vannak osztva, amelyek között a kék tabulátorral lehet váltani:
• gyakorlati leckék
• szókincsfejlesztő leckék
• párbeszédes leckék
A lista tetején bal oldalon a listázott leckék nehézségi szintjét állíthatod be A0 és B2 szint között (A0-B2 ➝ A0 ➝ A1 ➝ A2 ➝ B1 ➝ B2 ➝ elölről), míg a jobb oldalon azt állíthatod be, hogy az új leckék legyenek-e előre sorolva, vagy ábécésorrend szerint, illetve kredites felhasználó esetén "Megvásároltak elöl" opció is van.
A gyakorlati leckék esetén a listában szereplő leckék melletti kék "Kitöltöm" gombra kattintva lehet megnyitni őket kitöltésre. A szókincsfejlesztő illetve párbeszédes leckék esetén a kék "Megnézem" gomb megnyomásával nyithatók meg a leckék. (A szókincsfejlesztő leckék ilyenkor szószedet nézetben nyílnak meg, ami azt jelenti, hogy ilyenkor csak nézegetni lehet a betűrend és szófaj szerint csoportosított szócikkek listáját, illetve meg is lehet hallgatni a szócikkeket, valamint az oldal alján az adott lecke szócikkeiből interaktív szókincsfejlesztő gyakorlást lehet indítani.)
A gyakorlati leckék listájában azt is látod feltüntetve, hogy hány alkalommal töltötted már ki az adott leckét, valamint a kék "Kitöltöm" gomb helyett narancssárga gombot találsz a lecke neve mellett, benne a legjobb korábbi százalékos eredményeddel, ha már legalább egyszer kitöltötted az adott gyakorlatot. A szókincsfejlesztő leckék esetében pedig kijelzi a rendszer a gombon, hogy az adott leckében hány százaléknyi megtanult szócikk található, illetve a lecke címe alatt a leckében megtalálható szócikkek számát is láthatod.

A "STATISZTIKA" oldal

Ezen az oldalon találod meg a rendszerben végzett online tevékenységed részletes statisztikai adatait.
Itt láthatod, hogy aktuálisan mennyi tananyag áll rendelkezésedre, és hogy hány gyakorlást végeztél már el a gyakorlati leckékkel illetve a szókincsfejlesztő modulban.
Rögtön ez alatt láthatod a JELVÉNYEID dobozt.
Itt a tanulási tevékenységed alapján kiérdemelt legfeljebb hat jelvényt láthatod, amelyek az alábbi típusúak lehetnek:
Jelvények 25 kitöltött gyakorlástól járnak (legyen az elvégzett gyakorlati lecke vagy szókincsfejlesztő gyakorlás).
Ez alatt láthatod a SZÓKINCS STATISZTIKA dobozt.
Itt a fentebbieknél részletesebb adatokat találsz az elvégzett szókincsfejlesztő gyakorlásaidról.
Ez alatt találod a HALADÁSOD A SZÓKINCSBEN dobozt.
Az ebben a dobozban látható ábra vizuális visszajelzést ad a szókincs tanulásod eredményéről, valamint közvetlenül is tudsz listázást illetve szókincsfejlesztő gyakorlást indítani ebből a dobozból.
Listázni a kívánt színű (megtanultsági szintű) "listázás" gombra kattintva tudsz. Ekkor az adott kategóriába tartozó szócikkeket fogja kilistázni neked a rendszer, és a listázó oldal aljáról gyakorlást is tudsz indítani.
A gyakorlás indítása ugyanígy történik: csak kattints a megfelelő színű "gyakorlás" gombra, és egy véletlenszerű szókincsfejlesztő gyakorlás fog elindulni az általad kiválasztott kategóriába tartozó szócikkekből. A kék Vegyes gyakorlás gomb megnyomására egy véletlenszerű gyakorlás indul el az összes szócikkedből válogatva.
Ha demó felhasználó vagy...
...akkor szópárosító játékot is tudsz indítani ebből a dobozból.

A "BEÁLLÍTÁSOK" oldal

Ezen az oldalon tudod módosítani az adataidat, illetve a fiókodhoz tartozó beállításokat elvégezni.
Az első dobozban meg tudod változtatni a nevedet.
A második dobozban új jelszót tudsz megadni.
A harmadik dobozban két dolgot tudsz engedélyezni: a betekintést illetve az értesítések és hírlevelek e-mail üzenetben történő fogadását. (Alapértelmezetten egyik sincs engedélyezve.)
A betekintést mindenképpen érdemes engedélyezned, ha tanári segítséget szeretnél kapni az oldalon, máskülönben a tanárod nem fogja látni a megjelölt kérdéseid listáját.
A negyedik dobozban található gombbal törölni tudod a felhasználói fiókodat. Vigyázz, mert ez a művelet nem vonható vissza! Ha törlöd a fiókodat, akkor minden adatod végérvényesen törlődik a rendszerből.

Gyakorlati leckék

A gyakorlati leckék olyan 20 kérdéses feladatsorok, amelyekben többnyire nyelvtani vagy nyelvhasználati (ritkábban szókincs jellegű) kérdéseket kell megválaszolni. Összesen hétféle feladattípusból állnak a leckék, amelyekről ezen az oldalon találsz bővebb információt.
Nagyon fontos, hogy a kérdéssor kitöltése után nem csak egy százalékos eredményt jelez ki a rendszer, hanem minden egyes kérdésnél megmutatja a helyes választ, a teljes angol mondatot, annak a magyar fordítását, illetve egyes esetekben részletes (nyelvtani) magyarázatot is.
A gyakorlati leckék legjobb százalékos eredménye beleszámít a statisztikádba, valamint a LECKÉK oldalon is láthatod a leckék listájában.

Szókincsfejlesztő leckék

A szókincsfejlesztő leckék online szószedetek, amelyekben szófaj szerint csoportosítva, betűrendben jelennek meg az angol szócikkek, természetesen a magyar fordításaikkal együtt, valamint meg is hallgathatók kattintásra.
Minden egyes szócikk előtt egy színes négyzet látható, amely az adott szócikk úgynevezett megtanultsági szintjét jelöli. Ezek az alábbiak lehetnek:
• zöld = megtanult (legalább 3 helyes válasz érkezett rá a különböző gyakorlások első körében)
• citromsárga = majdnem megtanult (2 helyes válasz érkezett rá a különböző gyakorlások első körében)
• narancssárga = már érkezett rá (1) helyes válasz a különböző gyakorlások első körében
• piros = még nem érkezett rá helyes válasz, de már előfordult a gyakorlások során
• szürke = még nem fordult elő a gyakorlások során
TIPP: Ha úgy érzed, hogy valamelyik zöldnek jelölt szócikket mégsem tanultad még meg 100%-osan, és szeretnéd, hogy megjelenjen újra a gyakorlásokban (hiszen alapértelmezetten a zöld, azaz megtanult szócikkek nem jelennek már meg a gyakorlásokban), akkor a zöld négyzetre kattintva vissza tudod állítani a szócikk megtanultsági szintjét pirosra.
Ugyanezek a színek jelennek meg a STATISZTIKA oldalon is a szókincsbeli haladást jelző ábrán.
A szókincsfejlesztő leckék alján egy tesztindító doboz van, amelyből testreszabható szókincsfejlesztő gyakorlás indítható: be lehet állítani a nyelv irányát, a teszt típusát (feleletválasztós vagy beírós), valamint a tesztsor hosszát is 10 és 100 kérdés között.
A rendszerben található és számodra elérhető szócikkeket az interaktív szókincsfejlesztő gyakorláson keresztül célszerű tanulni. A "lecke nézet" elsősorban azt a célt szolgálja, hogy át tudd tekinteni a szócikkeket, illetve, hogy igény szerint meg tudd hallgatni őket egyesével. (Igaz, a gyakorlások során is meghallgathatók az angol szócikkek.)

Párbeszédes leckék

A párbeszédes leckék olyan olvasmányok, amelyekben rövid, tipikus párbeszédek találhatók angolul, magyar fordítással, és természetesen az angol szövegek meg is hallgathatók. Ezek a szövegek sokszor csak párbeszéd töredékek, illetve több leckében egy-egy kérdésre több lehetséges reakció is olvasható mint alternatív válaszok.
Ezeknek a leckéknek az olvasott és hallott szövegértés gyakoroltatása a céljuk, valamint rengeteg hasznos szófordulatot és kifejezést is meg lehet tanulni belőlük.

Szókincsfejlesztő modul

A szókincsfejlesztő modul az oldal azon funkciója, amelynek segítségével interaktív módon tudod a rendszerben számodra elérhető szócikkeket tanulni.
A modul részletes leírását ezen az oldalon találod meg.
A szókincsfejlesztő gyakorlások kiértékelő oldalának az alján a rendszer felajánlja a szópárosító játék lehetőségét.

Szópárosító játék

A szópárosító játék a szókincsfejlesztő modulhoz kapcsolódik. Ez egy szópárosító feladat, amelyben öt - a szókincsfejlesztő gyakorlások során már előfordult - angol szócikket kell összepárosítani a hozzájuk tartozó magyar jelentéssel.
A gyakorlások eredménye azonban nem számít bele a szókincs statisztikába, hanem pontokat lehet gyűjteni (1-5 pontot lehet szerezni a végigvitt játékokkal attól függően, hogy hány próbálkozásból sikerült az összes párt megtalálni), és az összesített pontszámmal minden felhasználó egy versenyben vesz részt, amelynek a helyezését a játék végén láthatja.
A szópárosító játék részletes leírását ezen az oldalon találod meg.

Megjelölt kérdések listája

A gyakorlati leckék kiértékelő részében lehetőséged van megjelölni az egyes kérdéseket. Ez lehet emlékeztető célzatú, illetve akkor tudod nagy hasznát venni, ha tanári segítséggel használod az oldalt.
A betekintést mindenképpen engedélyezd a BEÁLLÍTÁSOK oldalon, ha tanári segítséget szeretnél kapni, különben a tanárod nem fogja látni a megjelölt kérdéseidet!
A kiértékelő oldalon minden egyes kérdésnél látható egy "Megjelölöm" négyzet. Tegyél pipát azokba, amely kérdéseket el szeretnéd menteni, majd - ha már mindent átnéztél az oldalon, amit szerettél volna - az oldal alján kattints a kék "Jelölések mentése" gombra. A megjelölt kérdések az általad adott válaszokkal együtt tárolódnak el.
Ezt követően a listához irányít át az oldal, amely máskülönben a STATISZTIKA oldal alján található HALADÁSOD A GYAKORLATOKBAN dobozában látható kék "Megjelölt kérdések" gomb megnyomásával hívható elő.
A megjelölt kérdéseket a listából egyesével a kék "Jelölés törlése" gombbal lehet törölni, illetve a teljes lista is törölhető a lista alján található kék "Az összes jelölés törlése" gombbal.
A jelölések törlése nem vonható vissza, tehát ügyelj arra, hogy csak azokat a kérdéseket töröld, amelyekre már nem lesz szükséged!

Kredites és demó felhasználók

Az oldalra háromféle típusú felhasználóként lehetséges belépni: normál, kredites, valamint "demó" felhasználóként. Minden típusú felhasználó minden programfunkciót elér az oldalon, ám nem minden leckéhez van hozzáférésük.
• A normál felhasználók csak a személyesen hozzájuk rendelt leckéket érik el az oldalon.
• A kredites felhasználók minden publikus elérésű leckét látnak az oldalon, ám csak azokat tudják használni, amelyeket "megvásároltak" a rendelkezésükre álló kreditekkel. A vásárlás előtt természetesen be lehet tekinteni a leckékbe (kitöltés nélkül), hogy megalapozottan lehessen az adott lecke megvásárlása mellett dönteni.
• Az úgynevezett demó felhasználók (akik csak a rendszer kipróbálása végett lépnek be az oldalra) kb. másfél tucatnyi - különféle lecketípusokból és nyelvi szintekből összeválogatott - leckét érnek el az oldalon, és kilépéskor a tevékenységük nem tárolódik el, hiszen nincsen saját fiókjuk, de amíg be vannak lépve, addig minden funkciót ki tudnak próbálni.

Jelvények

Az oldalon végzett tanulási tevékenységeid után jelvényeket tudsz szerezni, ha már legalább 25 darab leckekitöltésen túl vagy. Összesen hatféle jelvényt tudsz szerezni, amelyek az alábbiak lehetnek:
• 25, 50, 100, 250, 500 illetve 1000 elvégzett gyakorlati lecke után
• 25, 50, 100, 250, 500 illetve 1000 elvégzett szókincsfejlesztő lecke után
• jelvény jár akkor is, ha a szópárosító játék pontszám versenyében aktuálisan az első 10-ben benne vagy
• ha a legutolsó belépésedet megelőző 5 napon belül legalább 25, 50 vagy 100 leckét elvégeztél, akkor "lelkes diák" jelvényt kapsz
• "egyensúly" jelvényt kapsz, ha az elvégzett gyakorlati és szókincsfejlesztő leckéid száma nem tér el nagyobb mértékben egymástól, mint 15%
• "kimaxolva" jelvény pedig akkor jár, ha a rendelkezésedre álló gyakorlati vagy szókincsfejlesztő leckék mindegyikét feldolgoztad