Az angolozz.hu felhasználói szemmel

Írta: Molnár Bertalan • 2021. november 15.


« Vissza a cikkekhezJudit alig pár hónapja használja az angolozz.hu rendszerét (azon belül a Privát online tanfolyam nevű termékünket), de máris több statisztikai rekordot megdöntött az oldalon, ezért megkértem, hogy válaszoljon néhány kérdésre az online tanulással, illetve konkrétan a mi termékünkkel kapcsolatban, és ossza meg velünk a motivációját és a tapasztalatait.
• • •
Mikor, miért és milyen szintről indulva kezdted el használni az oldalunkat?
Idén júliusban vágtam neki az angolnak, szinte teljesen a nulláról. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy valahogy mindig "elkerült" az angol nyelv, korábban - általános iskolában - németet, gimnáziumban franciát tanultam, ez utóbbiból a nyáron tettem le a középfokú nyelvvizsgát és alig telt el néhány hét, rettenetesen kezdett hiányozni a nyelvtanulás, ezért döntöttem úgy, hogy "új vizekre evezem".
Segít vagy hátráltat a francia nyelvtudásod az angol nyelv tanulásában?
Ha most franciául kéne válaszolnom, azt mondanám: "Comme ci, comme ça", azaz is-is! Segít, mert nagyon sok szó szinte ugyanaz, vagy legalábbis nagyon hasonló. Viszont hiába írjuk ugyanazt a szót pontosan ugyanúgy, teljesen máshogy ejtjük. Nyilván, ez majd idővel, sok-sok gyakorlással könnyebb lesz, most még azonban bő 4 hónap után keményen küzdök ezzel. Ebben nagyon sokat segít nekem az angolozz.hu, ahol lehetőség van minden egyes szót/kifejezést meghallgatni és hallás után jóval könnyebben, gyorsabban rögzül mindez.
Használtál korábban bármilyen online segítséget a nyelvtanuláshoz?
Soha. A francia nyelvet teljesen más módszerek mentén tanultam.
A nyelvtudásod mely részeit tudod az oldalunkon fejleszteni?
Túlzások nélkül mondhatom, hogy minden formáját! Ráadásul sokkal élvezetesebb így memorizálni a szavakat, a nyelvtant, hiszen nem egy formális, "tankönyvszagú" oktatásról van szó. Mindig van valami új az angolozz.hu-n, amivel lehet foglalkozni - izgalmas feladatokon keresztül! - és azonnal van visszacsatolás!
Mennyi időt töltesz gyakorlással, illetve tanulással az oldalon?
Ez nagyon változó, idő függvénye természetesen. Minimum egy óra, maximum 3-4 óra naponta a honlapon és ehhez jön még hozzá az ismétlés, a papírforma. A honlapon "szalad az idő" - ha az ember elkezd gyakorolni, simán elröpül jó pár óra. Ha csak félórám van, bevallom neki sem állok, mert kevés, hogy átálljon az agyam, oda tudjak rendesen figyelni...
Mi a fő motivációd a tanulásra?
Jó kérdés. Inkább úgy mondanám, a honlap motivál. Az élet minden területén maximalista vagyok, ha valamibe belevágok, azt szeretem jól csinálni, nem félgőzzel. Az oldal adja az újabb és újabb feladatokat - addig gyakorlok, amíg el nem érem a száz százalékot. Túlzás volna azt állítani, hogy mindez rögtön sikerül, valamivel napokig küzdök, ráadásul ott a felejtés tényezője is, tehát a folytonos ismétlés is fontos.
Mi mindent sikerült megtanulnod az elmúlt kb. fél évben?
1500 szó ami így elsőre ámulatba ejtő, de sok kifejezés már megvan a franciából, tehát jóval könnyebb volt elsajátítanom őket. Módbeli segédigéket, jelzős és határozói szerkezeteket és két múltidőt tanultam már, amelyek viszont teljesen újak voltak.
Mennyire élvezetes online tanulni ill. gyakorolni? Nem válik könnyen unalmassá?
Egyáltalán nem, sőt! Mindig találok valami újat a honlapban. Az oldal színes kínálata mindig ad új feladatot! Nagyon kedvelem a hibajavítós feladatokat, szerintem az egyik leghasznosabbak, hiszen nemcsak egy adott nyelvtani szabály, hanem mondjuk egy- egy mondatszerkezet is rövid időn belül rögzül.
Pontosan miben ill. hogyan segítenek neked ezek az online gyakorlások?
Egyre több minden rögzül. Nemcsak a szavakra, kifejezésekre gondolok itt, hanem a konkrét szófordulatok is. Azt veszem észre, hogy sok kifejezésen már nem gondolkodok, csak "jön magától".
Mi a kedvenc vagy éppen a legkevésbé kedvelt feladattípusod?
A kedvenc a fent említett hibajavítós feladat, ("válaszd ki a hibás mondatrészt") de szeretem a nyelvtani gyakorlásokat, a kiegészítős feladatokat, a "mondat összerakósakat". Az, hogy egy adott nap melyikkel gyakorlok, kedvfüggő - szeretek válogatni!
Mit tartasz a legnehezebbnek az angoltanulásban?
Az írást és a kiejtést.
Összegezve, a tapasztalataid alapján, tudod másnak is ajánlani az online nyelvtanulást?
Kezdőknek és haladóknak egyaránt! Előbbieknek a saját tapasztalataim alapján, utóbbiaknak pedig azért, mert óriási előnyben vannak hozzám képest például, hiszen nem idegen nekik a nyelv, van már kellő ismeretük, amit akár elmélyíthetnek, akár átismételhetnek, sőt sok-sok új ismeretet is szerezhetnek. Minden gyakorlás kérdése. Mindenkit csak buzdítani tudok, hogy próbálja ki!
Mi a végső célod az angoltanulással?
Úgy indultam neki az angolnak, hogy tét nélkül, végre nem nehezedik rám semmilyen nyomás (se nyelvvizsga, se diploma), csak a saját szórakoztatásomra, később azonban rájöttem, hogy mégiscsak ki kéne tűzni egy célt, ez most a B2-es nyelvvizsga. Hogy mikor? Még kiderül.